Waar we in geloven

De VELT-tuinen Heerlijck Hopveld biedt mensen een plek om te ontspannen en elkaar te ontmoeten in een natuurlijke omgeving en om er wat van op te steken; over gezond eten, natuurlijke geneesmiddelen en biologisch tuinieren.

Waar we in geloven

 

In de Heerlijck Hopveld  moestuin worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt zoals: brandnetelgier, insecten etende vogels, kikkers, libellen, gaasvliegen, loopkevers en lieveheersbeestjes. Als bemesting wordt stalmest en compost gebruikt.

 

Geen gif op tafel

In de Heerlijck Hopveldtuin wordt u wegwijs gemaakt omtrent meer dan 50 wilde en minder wilde eetbare en genezende wilde planten, zoals Brandnetel, Zevenblad en Hondsdraf. Dat maakt de inheemse natuur bijzonder en waardevol.

 

 

 

Onkruid kun je eten en het kan je genezen.

EERSTE HULP MET KRUIDEN ALS HUISMIDDEL

ZONDER BIJEN GEEN VRUCHTEN

SALAMANDER EN KIKKERPOELEN

In de geneeskrachtige plantentuin kan men kruiden vinden die gebruikt worden als eerste hulp middel, c.q. als huismiddel. Zo groeien met goudsbloem schaafwonden sneller dicht, Rode Zonnehoed gaat etteren tegen en St. Janskruid laat de schrijnende pijn sneller verdwijnen.

In de geneeskruidentuin staan meer dan zeventig geneeskrachtige planten. Van de planten wordt o.a. genezende olie, zalf en thee bereid. We geloven dat mensen goed voor zichzelf kunnen zorgen met de hulp van planten zonder ervaren genezers te mijden.

 

 

 

 

De bijenhal in Heerlijck Hopveld ligt aan een drachtplantenweide en boomgaard en wordt onderhouden door imkervereniging 'St. Ambrosius'. Zij kunnen u informeren over het nut van bijen en u kunt er bijenproducten kopen. De honing die in de Heerlijck Hopveld wordt gewonnen is te koop.

 

Twee derde deel van de Heerlijck Hopveldtuin is bestemd voor de natuur. Zo hoopt Heerlijck Hopveld het evenwicht te vinden tussen tuinieren en natuur. Zonder gif en kunstmest.

De hagen in de tuin vormen de broed- en schuilplaats voor tientallen paartjes zangvogels. De vogels eten veel insecten die schadelijk zijn voor de geteelde gewassen. De grote en kleine poel zijn aangelegd voor kikkers en salamanders. Deze nuttige dieren ruimen het te veel aan insecten op.

DE TUIN IS OUD LANDSCHAP

 

 

De hagen in de tuin vormen de broed- en schuilplaats voor tientallen paartjes zangvogels. De vogels eten veel insecten die schadelijk zijn voor de geteelde gewassen. Daarbij herinneren de hagen aan een verleden waarin aan de dorpsrand allerlei akkertjes, tuinen en weiden omzoomd waren met (haag)beuk, meidoorn en liguster.

HOOGSTAMFRUIT BOOMGAARD EN KWEEËN

 

 

In de Heerlijck Hopveld tuin staan meer dan 20 oude rassen appels, peren en 4 soorten kweeën. Dit om de bijzondere aroma’s te bewaren en te oefenen met snoeien van hoogstam. In september en oktober worden op verzoek appelworkshops gegeven met veel proeven en ruiken. In het voorjaar zijn snoeiworkshops mogelijk.

<

© 2022 Copyright Heerlijck Hopveld - Created by Van Daal Services